Doza de efavirenz redusa este sigura si eficienta la pacientii care au un nivel ridicat al acestui medicament in sange

 
Doza de efavirenz redusa este sigura si eficienta la pacientii care au un nivel ridicat al acestui medicament in sange

Fisiere atasate

Doza de efavirenz redusa este sigura si eficienta la pacientii care au un nivel ridicat al acestui medicament in sange

Michael Carter, Monday, October 05, 2009
Dozele de efavirenz pot fi reduse in siguranta la pacientii care au o concentratie mare de medicament in sange, raporteaza cercetatori olandezi in editia din octombrie a Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes. Reducand doza de medicament a insemnat ca pacientii au fost mai putin susceptibili in a intrerupe tratamentul cu efavirenz din cauza efectelor secundare, iar reducerea dozei nu a marit riscul ca incarcatura virala sa devina detectabila.

Efavirenz (Stocrin, gasit si in medicamentul combinat Atripla) este unul dintre medicamentele recomandate in tratamentul antiretroviral de prima linie. Medicamentul are un efect anti-HIV puternic, este usor de luat si are efecte secundare destul de usoare.

Cu toate acestea, o parte dintre persoanele care incep tratamentul cu efavirenz mentioneaza efecte secundare ale sistemului nervos central. Acestea pot include dificultati in a dormi, vise foarte reale, si depresie. Desi asemenea efecte secundare sunt de obicei usoare si trecatoare, un numar redus de pacienti intrerup tratamentul cu efavirenz din cauza lor.

Exista cateva date ca asemenea efecte secundare apar mai degraba la pacientii care au un nivel crescut de efavirenz in sange.

Prin urmare, cercetatori din Olanda au inceput un studiu de 48 saptamani pentru a vedea daca pacientii cu un nivel crescut de efavirenz in sange ar putea sa isi reduca in siguranta doza zilnica a medicamentului, si daca aceaste reduceri ale dozei inseamna ca persoanele respective sunt mai putin inclinate in a intrerupe tratamentul cu efavirenz.

Studiul a implicat pacienti care au inceput tratamentul cu efavirenz intre 1998 si 2007. Nivelul medicamentului in sange la aceste persoane a fost verificat in timpul monitorizarii terapeutice medicamentoase.

Un total de 180 pacienti cu concentratii mari de efavirenz in sange (peste 4 mg/l) fie si-au redus doza medicamentului, fie au continuat sa ia doza standard de 600 mg/zi.
Doza de efavirenz a fost redusa la 400 mg la 47 de pacienti. Prin acest lucru s-a obtinut o reducere in concentratia medie a medicamentului din plasma de la 6,8 mg/l la 4 mg/l, reducere semnificativa din punct de vedere statistic (p < 0,001).

Doi pacienti si-au redus doza de la 600 mg la 200 mg. La un pacient, acest lucru s-a concretizat in reducerea nivelului medicamentului de la 6,4 mg/l la 2,78 mg/l. La celalalt pacient, nivelul de efavirenz a scazut de la 27,7 mg/l la 11 mg/l. Ca urmare, doza de efavirenz a fost redusa si mai mult la 100 mg, rezultand intr-o scadere a concetratiei medicamentului de pana la 2,7 mg/l.

Nivelul de efavirenz a ramas deasupra limitei de eficienta (1 mg/l) la toti cei 42 de pacienti care au redus doza a doua oara. Cu toate acestea, cercetatorii au notat ca la 22 de pacienti s-a observat in continuare o concentratie a medicamentului in sange de 4 mg/l, in ciuda reducerii la 400 mg, si ca multi dintre acesti pacienti au continuat sa aiba concentratii mari ale medicamentului in sange in ciuda reducerii dozei si mai mult.
Dupa un an de monitorizare, 14 pacienti care au continuat sa ia doza standard de efavirenz (600 mg) intrerupsesera tratamentul cu acest medicament, in comparatie cu un singur pacient dintre cei care isi redusesera doza. Ca urmare, a rezultat o incidenta estimata cumulativa de 12 vs 2%, o diferenta la limita semnificatiei statistica (p = 0,066).

Incarcatura virala a ramas sub 50 de copii/ml la 95% dintre pacientii care si-au redus doza de efavirenz in comparatie cu 86% care au continuat sa ia doza standard de 600 mg. Istoria tratamentului si nivelul de baza al incarcaturii virale au fost factorii cei mai asociati cu consecintele virusologice.

Acest studiu a demonstrat ca reducerea dozei de efavirenz ghidata prin monitorizarea terapeutica a medicamentului, poate preveni intreruperea tratamentului din cauza toxicitatii, la pacientii cu concentratii mari in plasma, au comentat cercetatorii.

Ei au adaugat ca nu au observat niciun efect al reducerii dozei in detrimentul raspunsului virusologic la tratament.

Ei au concluzionat ca studiul demonstreaza ca reducerea dozei de efavirenz ghidata prin monitorizarea terapeutica a medicamentului, este o masura care poate fi luata in considerare la pacientii care au concentratii mari de efavirenz in plasma. Reducerea dozei nu afecteaza in mod negativ eficienta virusologica si poate preveni intreruperile cauzate de toxicitatea medicamentoasa.

Reference
Van Luin M et al. Efavirenz dose reduction is safe in patients with high plasma concentrations and may prevent efavirenz discontinuations. J Acquire Immune Defic Syndr 52: 24045, 2009.

Translation by
Oana Georgescu, Asociatia SENS POZITIVhttp://www.aidsmap.com/ro/news/8A594BD5-239D-45BA-A47B-2A68D77BABA9.asphttp://www.aidsmap.com/ro/news/8A594BD5-239D-45BA-A47B-2A68D77BABA9.asp