Codul de Practica al OIM privind HIV/SIDA si lumea muncii

 
Codul de Practica  al OIM privind HIV/SIDA si lumea muncii

Fisiere atasate

Codul Organizatiei Internationale a Muncii enunta mai multe principii fundamentale,
cum ar fi recunoasterea HIV/SIDA ca problema care priveste locul de munca, nediscriminarea la angajare si la locul de munca, egalitatea intre barbati si femei, necesitatea testarii HIV si a confidentialitatii, dialogul social, prevenirea, precum si ingrijirea si sprijinul, ca baza pentru combaterea epidemiei la locul de munca.
Acest cod ofera orientari practice deosebit de valoroase factorilor de decizie, organizatiilor, angajatorilor si lucratorilor, precum si altor parteneri sociali in formularea si aplicarea unor politici adecvate pentru locul de munca, a unor programe de prevenire si ingrijire, precum si in elaborarea unor strategii care sa se adreseze si lucratorilor din sectorul informal. El se doreste a fi o contributie importanta la eforturile depuse pe plan mondial in lupta impotriva HIV/SIDA.
Obiectivul acestui cod este de a furniza un ansamblu de orientari privind abordarea epidemiei HIV/SIDA in lumea muncii, precum si privind promovarea muncii decente. Orientarile se refera la urmatoarele mari domenii de actiune:
(a) prevenirea HIV/SIDA;
(b) gestionarea si reducerea impactului HIV/SIDA asupra lumii muncii;
(c) ingrijirea si sprijinirea lucratorilor infectati si afectati de HIV/SIDA;
(d)eliminarea stigmatizarii si a discriminarii impotriva persoanelor seropozitive, fie ca statutul lor este real sau perceput.

http://www.un.md/key_doc_pub/ILO_HIV_AIDS/Codul%20de%20practica%20al%20OIM%20privind%20HIV