Discriminare si Stigmatizare HIV

 
Discriminare si Stigmatizare HIV

Fisiere atasate

Conform UNAIDS discriminarea persoanelor care traiesc cu HIV, reprezinta «orice masura care face o diferentiere arbitrara intre persoane in functie de statusul HIV confirmat sau suspectat ori in functie de starea de sanatate».
Discriminarea este determinata de lipsa de cunostinte, intoleranta, prejudecati si este strans legata de stigmatizarea, etichetarea persoanelor.
Stigma si discriminarea reprezinta o problema majora pentru persoanele infectate si afectate de HIV, pentru ca discriminarea impiedica persoanele infectate HIV/SIDA sa traiasca o viata normala in societate, le obliga sa isi ascunda diagnosticul si chiar sa evite sa isi afle diagnosticul. Totodata, stigmatul HIV/SIDA perpetueaza o teama nejustificata fata de acest subiect, fata de informare sau fata de testare, iar discriminarea poate determina sau forta persoanele seropozitive sa adopte comportamente riscante. In egala masura discriminarea si stigmatizarea persoanelor infectate cu HIV se dovedesc a fi poate cele mai dificile obstacole intampinate de programele de prevenire a infectiei HIV.
In Romania traiesc, conform statisticilor oficiale, aproape 11.000 de persoane infectate cu HIV/SIDA, marea majoritate copiii si adolescenti. Pe langa problemele cauzate de aceasta boala incurabila ei se confrunta zilnic cu intoleranta si lipsa de informare si educare a semenilor care genereaza manifestari, uneori primitive, de discriminare. Le este negat accesul in scolile publice, sunt refuzati de serviciile de sanatate si chiar alungati din comunitatile in care traiesc. Discriminarea si stigmatizarea sunt pentru multi dintre ei mai greu de indurat decat boala insasi.
In Romania cele mai frecvente cazuri de discriminare a persoanelor infectate HIV/SIDA sunt legate de:

· accesul copiilor seropozitivi in scolile publice
· accesul persoanelor seropozitive la servicii medicale altele decat cele legate de tratamentul bolii in spitalele si clinicile de boli infectioase
· accesul persoanelor seropozitive la anumite servicii sociale
· discriminarea in relatiile de munca
· discriminarea si marginalizarea in comunitate

Toate aceste forme de discriminare nu au insa nici o justificare deoarece virusul HIV nu se transmite prin relatii sociale!

Efectele discriminarii sunt dramatice, atat pentru grupurile care sunt discriminate, cat si pentru cele care discrimineaza. Astfel, intr-o societate in care exista stigmatizare si discriminare pe criteriul HIV/SIDA, oamenii nu vor dori sa afle daca sunt infectati, vor fi siliti sa isi ascunda diagnosticul, nu vor accesa serviciile medicale sau sociale, nu vor avea curaj sa caute informatii care sa ii ajute in prevenirea infectarii.
Discriminarea persoanelor vulnerabile social (din cauza varstei, comportamentelor, situatiei sociale, situatiei legale, orientarii sexuale etc.) duce la lipsa accesului acestora la informatii si servicii, expunandu-le riscului de infectare cu HIV.
Stigmatizarea si discriminarea sunt injuste, atat in cazul persoanelor care traiesc cu HIV, cat si in cazul femeilor, persoanelor cu handicap, consumatorilor de droguri injectabile, persoanelor in varsta, femeilor implicate in sexul comercial, persoanelor fara adapost sau al persoanelor cu venituri reduse, al tinerilor etc.
Legislatia internationala si nationala protejeaza persoanele impotriva discriminarii si incearca, prin masuri afirmative, sa asigure sanse egale tuturor persoanelor.