Prezentare Fondul Global

Fondul Global de Lupta Impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei reprezinta un organism financiar international care se bazeaza pe un parteneriat strategic intre institutii guvernamentale, societate civila, sectorul privat si comunitatile afectate de cele trei epidemii: HIV/SIDA, Tuberculoza si Malaria. Inca de la infiintarea sa a reprezentat o abordare inovatoare a finantarii unor programe de sanatate publica. Istoria Fondului Global incepe in anul 2001, la Abuja, in Nigeria unde, cu prilejul unei intalniri a liderilor africani din regiune, in luna aprilie 2001, luand act de evolutia dramatica a acestor trei epidemii, Secretarul General al Natiunilor Unite - Kofi Anan, a lansat initiativa crearii unui fond global de interventie.

Pana in prezent, in cadrul a sase runde de finantare, Fondul Global a investit in programe de prevenire, tratament si suport peste 9,9 miliarde USD in 136 de tari. Dintre rezultatele notabile atinse de Fondul Global pana in prezent cel mai reprezentativ este prevenirea deceselor cauzate de SIDA a 2 milioane de persoane prin asigurarea tratamentului de specialitate pentru 1,1 milioane de oameni, tratament antituberculos pentru 2,8 milioane de persoane si distribuirea a 30 de milioane de plase speciale impregnate cu insecticide, pentru paturi, necesare prevenirii malariei.

Afla mai mult despre Fondul Global de Lupta Impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei pe TheGlobalFund.org!

Fondul Global in Romania

Granturile acordate de Fondul Global Romaniei constituie un sprijin major in cresterea capacitatii nationale de raspuns impotriva celor doua epidemii. Aceste fonduri sunt utilizate in consolidarea si extinderea programelor de prevenire dar si a serviciilor pentru ingrijirea celor afectati, programe inovatoare (devenite intre timp modelele de interventie in regiunea Europei de Est) initiate si dezvoltate in mare parte de catre organizatiile non-guvernamentale.

Romania a aplicat pentru finantarea Fondului Global in cadrul Rundei a 2-a de finantare in anul 2003 si in cadrul Rundei a 6-a de Finantare in anul 2006. Cererile de finantare depuse de Romania au fost realizate prin contributia organizatiilor apartinand sectorului non-guvernamental cat si a institutiilor guvernamentale responsabile cu implementarea strategiilor nationale din domeniul HIV/SIDA si Tuberculoza.

Granturile corespunzatoare Rundei a 2-a de finantare au totalizat 26,861,313.00 USD pentru componenta HIV/SIDA si 16,743,641.00 USD pentru Tuberculoza, pentru perioada 2004 - 2008. Finantarea aprobata pentru faza I a Rundei a 6-a reprezinta 9,338,352.00 USD pentru componenta HIV/SIDA si 5,212,177.00 USD pentru Tuberculoza.

Mai multe informatii despre granturile acordate Romaniei de catre Fondul Global, progresul acestora si alte documente relevante pot fi accesate si de pe pagina Fondului Global - sectiunea dedicata Romaniei.