Prezentare SECS

Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS) este o organizatie neguvernamentala care isi propune sa convinga institutiile si persoanele interesate in asigurarea accesului populatiei la informatii si servicii in domeniul sanatatii reproducerii, sa se implice activ in rezolvarea problemelor din acest domeniu, prin utilizarea judicioasa a resurselor disponibile.

Fondata in anul 1990 cu sprijinul Federatiei Internationale de Planificare Familiala, SECS este una dintre primele institutii din Romania care furnizeaza populatiei informatii si servicii de planificare familiala. SECS a fost acreditata in 1998 de catre Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) ca organizatie privata de voluntari (PVO).

SECS implementeaza activitati legate de instruirea personalului medical, educatia continua si supervizarea furnizorilor de servicii de planificare familiala, elaborarea si diseminarea unor materiale de referinta in domeniul planificarii familiale si sanatatii reproducerii. SECS a acordat timp de 7 ani asistenta tehnica Autoritatilor Judetene de Sanatate Publica pentru implementarea Programului National de Planificare Familiala si este implicat in procesul de elaborare a politicilor nationale, fiind unul din principalii promotori ai integrarii serviciilor PF in asistenta medicala primara.

SECS este acreditat de Colegiul Medicilor din Romania ca furnizor de educatie medicala continua in domeniul sanatatii reproducerii. SECS a elaborat programe de instruire in domeniul sanatatii reproducerii si planificarii familial si a tradus si publicat numeroase materiale de referinta in aceste domenii. Pana in momentul de fata SECS a instruit 5,300 medici de familie si 4,000 asistente medicale, 500 lideri si 260 educatori de la egal la egal.

SECS are o retea de 3 cabinete private in Bucuresti, Cluj si Constanta care furnizeaza servicii de sanatatea reproducerii si planificare familiala si servicii prietenoase pentru tineri.

SECS are sediul central situat in Bucuresti, 5 Birouri regionale si locale in Cluj, Constanta, Timis, Dolj, Brasov.

In momentul de fata organizatia deruleaza doua proiecte finatate de Fondul Global, Runda a 6-a:

Instruirea furnizorilor medicali si a educatorilor intre egali, in scopul acordarii de suport persoanelor seropozitive. Proiectul urmareste sa asigure accesul persoanelor HIV-pozitive din 10 judete ale Romaniei (Bucuresti, Timis, Constanta, Dolj, Cluj, Bacau, Iasi, Arad, Neamt, Brasov) la servicii de calitate in domeniul sanatatii reproducerii, prin cresterea expertizei serviciilor medicale locale existente in furnizarea de servicii de planificare familiala.

Evaluarea nevoilor locale si mobilizarea resurselor prin grupuri locale de lucru in 10 judete. Scopul acestui proiect este de a rezolva problemele legate de HIV/SIDA cu care se confrunta populatia defavorizata prin mobilizarea comunitatilor carora aceasta le apartine. Institutii guvernamentale, private, furnizori de servicii publice locale, organizatii neguvernamentale si reprezentanti ai beneficiarilor vor invata sa lucreze impreuna pentru utilizarea eficienta a resurselor existente si pentru mobilizarea unor resurse suplimentare in vederea asigurarii sustenabilitatii viitoare a interventiilor lor.