Adolescentii romani se apuca de droguri si de sex la 15-16 ani

  • 20.06.2010
 

Reprezentanta UNICEF in Romania si Fundatia Romanian Angel Appeal au lansat luni studiul 'Adolescentii cu risc crescut de infectare HIV/SIDA' si raportul 'Reintegrarea socio profesionala a persoanelor infectate cu HIV/SIDA'.

Ambele documente analizeaza situatia HIV/SIDA din perspectiva accesului la servicii de prevenire si a accesului la servicii pentru persoanele infectate si afectate de maladie.

Astfel, studiul UNICEF realizat de catre Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Asistenta Sociala si Sociologie pe un esantion de 300 consumatori de droguri injectabile (6% aveau sub 18 ani) si 300 persoane cu comportament sexual cu risc crescut de infectare (25% cu varsta sub 18 ani) releva ca: varsta medie de debut a consumului de droguri injectabile este de 15 - 16 ani.

Aproape 20% dintre respondente aveau sub 18 ani si o treime erau de etnie roma.

Heroina este cel mai des utilizat drog, iar o proportie si mai mare din respondenti au declarat ca au utilizat heroina zilnic (76%).

In ceea ce priveste integrarea socio profesionala a tinerilor care traiesc cu HIV/SIDA, raportul Fundatiei Romanian Angel Appeal face referire la experienta accesului la piata muncii a acestora, recomandand continuarea implementarii programelor de reinsertie pe piata muncii. Stigma si discriminarea intampinate de tinerii care traiesc cu HIV/SIDA impiedica realizarea incluziunii sociale eficiente.

Rezultatele atat ale studiului UNICEF, cat si ale raportului Fundatiei Romanian Angel Appeal, in contextul incheierii finantarilor internationale la finalul lunii iunie 2010, pun sub semnul intrebarii obiectivul strategic de mentinere a prevalentei HIV/SIDA in Romania sub 1% si angajamentele fata de situatia persoanelor infectate si afectate de HIV/SIDA.

'UNICEF considera ca oriunde sunt copiii si tinerii cei mai vulnerabili, oriunde ar fi copiii uitati de toti ceilalti, acolo trebuie sa ne facem simtita prezenta. Copiii cei mai expusi riscurilor trebuie sa devina prioritatea numarul unu si de aceea consideram ca este timpul sa creasca finantarea pentru copiii si adolescentii aflati in situatii de risc! Este timpul sa se asigure finantarea necesara si viabilitatea programelor HV/SIDA!', a declarat Edmond McLoughney, Reprezentantul UNICEF in Romania.

Seminarul de lucru cu tema 'HIV/SIDA incotro?', care are loc la Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals din Bucuresti, are ca obiectiv principal revizuirea contextului national, a eficientei si acoperirii programelor de prevenire si tratament, precum si determinarea reafirmarii angajamentului politic de continuare si dezvoltare a programelor HIV/SIDA la nivel multisectorial in Romania.

La acest eveniment participa reprezentanti ai: Ministerului Sanatatii, Fondului Global pentru Combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei, UNICEF - Biroul Regional pentru Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente, Fundatiei Romanian Angel Appeal, Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala, UNOPA, precum si ai altor ONG-uri si autoritati publice active in acest domeniu din Bucuresti si din tara. AGERPRES


http://www.informatiamedicala.ro/stiri-medicale/Programe-de-prevenire-HIVSIDA-adresate-grupurilor-vulnerabile-1741.html
Varsta medie de debut a consumului de droguri in Romania este de 15 - 16 ani, iar heroina este cel mai utilizat drog, 75 la suta dintre participantii la un studiu realizat de Facultatea de Sociologie Bucuresti afirmand ca au utilizat heroina zilnic.

Potrivit studiului, prezentat luni 7 iunie 2010 de UNICEF Romania, 29 la suta dintre consumatori recunosc ca au folosit in comun, in ultima luna, echipamentul de injectare, relateaza Mediafax.

Din studiul privind adolescentii cu risc crescut de HIV/SIDA, realizat in Bucuresti, Iasi, Constanta si Timisoara, rezulta ca persoanele care practica sexul comercial sub 18 ani sunt mai vulnerabile decat cele peste 18 ani, acest lucru confirmand si studiile referitoare la riscul de infectare cu HIV.
"Respondentele sub 18 ani nu folosesc constant prezervativul cu partenerii comerciali si ocazionali si informatiile pe care le au despre HIV/SIDA sunt eronate sau lipsesc ", se mai arata in studiul realizat de sociologi.
Rezultatele cercetarii arata ca 22,2% dintre respondente au utilizat droguri injectabile, procentul variind in functie de varsta. "Un sfert din cele cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani au consumat droguri injectabile, in comparatie cu 8,9 la suta din cele peste 18 ani.
Sase din cele 64 de respondente care au declarat utilizarea drogurilor injectabile au initiat consumul inainte de 15 ani, iar 79,7 la suta au initiat consumul de droguri inainte de 18 ani", se afirma in document.

Peste 90 la suta dintre respondentii consumatori au afirmat ca au utilizat echipament steril de injectare la ultima injectare, iar 29 la suta au folosit la comun echipamentul in ultima luna.

De asemenea, 71 la suta din persoanele chestionate au obtinut seringi de la programele de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri. In ce priveste comportamentul sexual si utilizarea prezervativului, studiul arata ca varsta medie de debut a vietii sexuale este de 15 ani si aproape 50 la suta dintre respondente au un partener stabil, in 23,4 la suta dintre aceste situatii partenerul fiind consumator de droguri.

De asemenea, 62,7 la suta din persoanele care practica sexul comercial au fost insarcinate cel putin o data, iar 84,9 la suta dintre ele au facut avort. "Peste 50 la suta dintre respondente s-au testat HIV, procentul fiind semnificativ mai mic in randul celor sub 18 ani", mai reiese din studiu.

http://www.hivsida.ro/kit_presa/detail_news/269/kit_presa.html