Congres International HIV-SIDA

  • 20.06.2010
 

Intre 27-29 mai 2010 - Bucurestiul a fost capitala luptei anti HIV/SIDA: centrele regionale HIV/SIDA din tara si din Republica Moldova s-au intalnit, prin reprezentantii lor, la cea de-a V-a editie a Congresului International HIV-SIDA, organizat de Institutul National de Boli Infectioase Prof. dr. Matei Bals si de Academia Europeana HIV/SIDA si Boli Infectioase.
La eveniment au participat si speakeri internationali, recunoscuti pentru experienta lor in combaterea acestui flagel.
In primul trimestru al anului 2010, au fost confirmate 88 de cazuri noi de HIV/SIDA. Anuntul a fost facut de catre prof.dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", in deschiderea Congresului International de HIV/SIDA.

"Anual sunt depistate cam 400 de cazuri de HIV/SIDA, asadar numarul inregistrat in primul trimestru este unul normal. In primele trei luni ale anului, cele mai multe cazuri au fost depistate in Bucuresti (14) si in Buzau (6)", a precizat prof.dr. Adrian Streinu Cercel.

In momentul de fata, in Romania exista peste 10.000 de pacienti cu HIV/SIDA. Dintre acestia, 7.244 sunt in tratament. Specialistii recunosc insa ca seropozitivii intampina probleme in ceea ce priveste medicamentatia.

"In toate judetele tarii sunt probleme cu medicamentele. Nu s-au gasit medicamentele necesare si am ajuns sa imprumutam din diverse locuri. 28% dintre pacienti au avut probleme serioase din punct de vedere al tratamentului", a explicat directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals".
http://www.mateibals.ro/congreshiv/eng/default.aspx

http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/88-de-cazuri-de-HIV_SIDA-in-primele-trei-luni-din-2010_7578/