Diagnosticul tardiv al infectiei cu HIV/SIDA creste riscul de mortalitate

  • 20.06.2010
 

Un studiu realizat in perioada 2007-2009 in Romania arata ca diagnosticul tardiv al infectiei cu HIV duce la aparitia unor probleme medicale, sociale si economice. Mai mult decat atat, rezultatele cercetarii arata ca pacientii diagnosticati tardiv prezinta un risc crescut de mortalitate comparativ cu pacientii diagnosticati precoce.
Studiul este semnat de Dragos Florea, Simona Paraschiv, Mihaela Fratila si Dan Otelea. In cadrul cercetarii, diagnosticul tardiv a fost definit prin prezenta bolilor asociate cu SIDA.
"Au fost evaluati din punct de vedere clinic, imunologic, virusologic si epidemiologic 261 pacienti adulti diagnosticati cu infectie de tip HIV/SIDA in perioada 2007 - 2009. Mai mult de jumatate (55%) dintre pacientii studiati aveau in acel moment si o boala asociata cu SIDA (o proportie mult mai mare decat cea de aproximativ 30% inregistrata in Europa de Vest).Cele mai frecvente boli asociate cu SIDA pe care le-am depistat au fost tuberculoza, sindromul de slabire sau pneumoniile recurente. Diagnosticul tardiv nu s-a asociat semnificativ cu varsta, sexul sau nivelul de scolarizare ale pacientilor", sustin autorii studiului.
33,4 milioane de bolnavi de HIV/SIDA in lume
In Romania, exista in momentul de fata peste 10.000 de pacienti cu HIV/SIDA. 7.244 din acestia se afla insa sub tratament. Infectionistii romani recunosc astfel ca tot mai multi pacienti se imbolnavesc de HIV/SIDA. Fenomenul este evident nu doar in Romania ci la nivel mondial.
"Infectia cu HIV/SIDA reprezinta in continuare o amenintare la nivel global. Conform datelor furnizate in 2008, in intreaga lume, 33,4 milioane de persoane erau bolnave de HIV/SIDA. Practic, in fiecare zi cate 7.000 de persoane erau infectate", a precizat Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.


http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Diagnosticul-tardiv-al-infectiei-cu-HIV_SIDA-creste-riscul-de-mortalitate_7838/